Da li ste znali?

Deca koja su opsednuta dinosaurusima su inteligentnija!

Kako su povezani dinosaurusi i dečija inteligencija?

Mnoga deca su u potpunosti opsednuta dinosaurusima. Žele da se igraju samo igračkama dinosaurusima, da čitaju knjige o dinosaurusima, da nose garderobu sa dinosaurusima i da pričaju samo o – dinosaurusima, pogodili ste.

To nikako ne bi trebalo da vas zabrinjava. Naučno je dokazano da je opsednutost dinosaurusima u najranijem uzrastu zapravo odraz visoke inteligencije deteta.

Šta je intenzivno interesovanje?

Osim što ih vole, ta deca znaju sve o dinosaurusima! Takvo neverovatno znanje o određenim temama u psihologiji se naziva intenzivnim interesovanjem. Dečiji psiholozi smatraju da svako treće dete između druge i šeste godine u nekom trenutku razvija intenzivno interesovanje za neku temu. Jedna od najčešćih opsesija je upravo opsesija dinosaurusima.

Naučna istraživanja sprovedena na Univerzitetima u SAD pokazala su da je opsednutost jednom vrstom igračaka u ranom detinjstvu zapravo odlična stvar. Deca koja imaju intenzivno interesovanje za jednu specifičnu temu su inteligetnija od dece koja ne pokazuju takva interesovanja.


Dete se igra sa dinosaurusima
Svako treće dete razvija intenzivno interesovanje između treće i šeste godine.

Zbog čega je intenzivno interesovanje dobro za vaše dete?

Ovakva interesovanja obično nisu podstaknuta već se samostalno razvijaju. Deca žele da znaju što više o temi koja ih zanima a time nesvesno uče. Postavljanje pitanja, pronalaženje odgovora i sticanje stručnosti u oblasti koja ih interesuje je zapravo proces učenja. Dečije osnovno zanimanje je igra a kroz igru se najbolje uči. Tako izraženo i usko usmereno zanimanje utiče na sposobnost deteta da zadrži pažnju na nečemu. Takođe utiče i na upornost i veštinu traganja za informacijama u kasnijem uzrastu.

Ako ih neka tema mnogo zanima, uvek će želeti da o njoj saznaju više. Postavljaće pitanja na koja žele odgovor koji će zadovoljiti njihovu radoznalost. Ta potreba da se o nečemu sazna što više dovešće do toga da u kasnijem uzrastu deca uče zarad znanja a ne zarad ocena.

Ukratko – ukoliko vaše dete ima visok nivo interesovanja za određenu temu, to im pomaže da kasnije bolje uče i budu pametnija. Eto kako su dinosaurusi i dečija inteligencija savršeno povezani.

Njihovu opsesiju dodatno podstiče i saznanje da su u nečemu bolji i uspešniji od odraslih. Deca vole i nadmetanje pa im je posebno zabavna činjenica da u znanju o nekoj temi prestignu roditelje. Mali ljubitelji dinosaurusa mogu imenovati više dinosaurusa od svojih roditelja i znati mnogo više zanimljivosti o njima. To znatno utiče na njihovo samopouzdanje.


Decu dodatno motiviše kada o nekoj temi znaju više od svojih roditelja.

Do kada traju ova interesovanja?

Nažalost, ovakvo intenzivno interesovanje se kod dece značajno smanjuje nakon šest meseci do tri godine od početka zainteresovanosti za određenu temu. Onog trenutka kad krenu u školu i počnu da posvećuju više vremena učenju novih stvari, gube slobodno vreme za istraživanje o svojim interesovanjima.

Ali jedno je sigurno – ono što kroz svoju opsesiju nauče ostaje u njihovim glavicama tokom celog života.

Da bi se interesovanje očuvalo tokom odrastanja, roditelji se moraju uključiti i početi da podstiču decu kroz igru i aktivnosti koje su prikladne njihovom uzrastu. Odlične aktivnosti mogu biti čitanje knjiga sa zanimljivim činjenicama o dinosaurusima, gledanje (dokumentarnih) filmova o dinosaurusima, odlazak u Dino park, igranje avanture sa dinosaurusima.

I zapamtite – ako je vaše dete opsednuto T-reksom, to je odlična stvar!


Negujte specifična interesovanja kod svoje dece.

Pročitaj još

Diznijeva princeza kroz vreme

Diznijeva princeza kroz vreme. Kako se promenila Diznijeva princeza za 80 godina – od Snežane do Els…

Dinosaurusi i dečija inteligencija: da li su ljubitelji dinosaurusa pametniji?

Da li ste znali? Deca koja su opsednuta dinosaurusima su inteligentnija! Šta je intenzivno interesov…

Podeli

Leave a Reply

Your email address will not be published.