Diznijeva princeza kroz vreme.

Kako se promenila Diznijeva princeza za 80 godina – od Snežane do Else.

Da li ste primetili kako se Diznijeva princeza menjala kroz vreme? Ne samo fizički, već na mnogo važniji način – karakterno. Kako je svaki film proizvod vremena u kojem je nastao, prirodno je da oslikava društvo tog perioda. Rodne uloge menjale su se kroz godine, a te promene preslikale su se i na animirane filmove. Kroz Diznijeve princeze možemo sagledati kompletnu promenu statusa žene u društvu, od prvog filma pa do danas.


Svaka Diznijeva princeza bila je složenija od one prethodne, a njihova evolucija se može podeliti u tri talasa.


Prvi talas  1937 – 1959
(Klasična era)

Ovu fazu karakteriše pasivnost žena, svedenost na rodne uloge koje im je u to vreme nametnulo društvo. Ove princeze predstavljane su kao lepe i mile, ali naivne i bespomoćne. Lepota, poslušnost i smernost predstavljene su kao najveće ženske vrline. Mirno su prihvatale nepravedan život i čekale princa na belom konju koji će ih spasiti. Verovale su u ljubav na prvi pogled, a brak je bio sinonim za „srećno do kraja života“. Princeze prvog talasa su Snežana, Pepeljuga i Aurora.

Snežana (1937)

Snežana je prva Diznijeva princeza. Ova četrnaestogodišna devojčica predstavljena je kao dobra i mila, ali potpuno naivna i bespomoćna bez muškarca, bio to lovac koji je pošteđuje, patuljci koji je prihvataju ili princ koji prekida kletvu. Lepota je predstavljena kao pokretač je cele bajke, potenciranje na lepoti kao najznačajnijoj osobini žene zapravo je temelj cele bajke. Sređivanje kuće i briga o patuljcima čine je srećnom, i to je bila poruka svim ženama tog doba. Imate svoju porodicu i svoj dom, šta vam više treba!? Snežana mašta o pravoj ljubavi i čeka princa da je spasi, a princ koga prvi put vidi je uzima i odvodi sa sobom. Romantičan kraj, ili ipak ne?

Pepeljuga (1950)

Pepeljuga je prototip nepravedno potčinjene žene. Ona sanja o boljem životu ali uloga domaćice joj ne smeta, niti se bori da nešto promeni. Vredna je, mila i dobra, ali njena lepota dolazi do izražaja tek uz elegantnu haljinu i frizuru, a taj izgled želi samo kako bi bila primećena od strane muškarca – princa. Ljubav na prvi pogled se javlja i u ovom filmu, jer nakon plesa i otpevanog dueta, Pepeljuga i princ znaju da su stvoreni jedno za drugo. I ako ovde ima i malo romantike u scenama potrage za svojom princezom, ipak je ona ta koja čeka a on taj koji spašava i odvodi u bolje sutra.

Uspavana lepotica (1959)

Koliko je lepota važna u ovom filmu, govori i to da je ona prvi poklon koji princeza Aurora dobija od dobre vile.  Aurora je najpasivnija Diznijeva princeza koja se pojavljuje samo 18 minuta u celom filmu. Princ je i ovde onaj koji spašava kletve. I ako su se u međuvremenu zaljubili, brak između Aurore i Filipa bio je ugovoren odmah po njeom rođenju.


Drugi talas  1989 – 1998
(Era preporoda)

Drugi talas počinje 1989. sa Malom sirenom. Karakter princeza iz ovog perioda dobija složenost i osobine koje prethodne princeze nisu imale. I ako su lepota i dobrota i dalje osnovna obeležja, princeze drugog talasa postaju hrabre i znatiželjne, spremne da slede svoje snove i ruše nametnte norme i stereotipe. I dalje su ljubav i romantični interesi glavni pokretači, ali ove princeze više nisu pasivni posmatrači svog života, već postaju glavni akteri svojih priča i hrabro grabe ka „srećnom kraju“.

Mala sirena (1989)

Arijel je prva Diznijeva princeza koju krasi avanturistički duh i znatiželja. Dovoljno je hrabra da se suprotstavi autoritetu i da ode u nepoznato kako bi sledila svoje snove. Ipak, razlog napuštanja dosadašnjeg života i menjanja sebe je muškarac kojeg je samo jednom videla. Za razliku od prethodnih princeza koje su čekale prinčevu akciju , Arijel je prva princeza koja sama prekida kletvu i spašava princa.

Lepotica i zver (1991)

Bela je inteligentna, snažna i neustrašiva. Željna je znanja i ne uklapa se u konzervativnu sredinu. Njeno ime govori o tome da je lepota i dalje važna, ali u ovom filmu prvi put se govori o tome koliko je ono iznutra daleko važnije. Ovde nema ljubavi na prvi pogled, već se ljubav rađa i razvija kroz upoznavanje. Bela nastavlja novi trend, preuzima stvar u svoje ruke, razbija kletvu i spašava princa.

Aladin (1992)

Jasmin je prva Diznijeva princeza koja ne pripada američkoj kulturi. Ona nije tipična poslušna i smerna princeza, što je veliki korak unapred, posebno zbog toga što pripada konzervativnoj arapskoj kulturi. Ona je tvrdoglava, znatiželjna i avanturističkog duha. Odbija nametnute norme, ne želi ugovoren brak. Bogatstvo i titule je ne zanimaju. Menja tradiciju i udaje se iz ljubavi i ako njen izabranik nije plemićke krvi.

Pokahontas (1995)

Pokahontas je jedina Diznijeva princeza inspirisana stvarnom osobom. Krasi je velika hrabrost, slobodan duh i povezanost sa prirodom. Suprotstavlja se svom ocu zarad ljubavi ali na kraju ipak odlučuje da ostane verna sebi jer ne želi da napusti svoj život zarad romanse. Ovo je prvi Diznijev crtani film u kojem princeza bira život bez partnera.

Mulan (1998)

Mulan je prva i jedina kineska Diznijeva princeza. Ona je sinonim za hrabrost, ponos. Žrtvuje se, ali ne pasivno, već sopstvenim izborom. Ukida rodne stereotipe o ženama kao nežnijem i slabijem polu. Pokazuje da su žene sasvim sposobne da spasu svet i bez pomoći muškaraca.


Treći talas  2009 –
(Savremena era)

Novi milenijum donosi i nov talas Diznijevih princeza i neverovatnu promenu u načinu na koji ih predstavlja. Moderne princeze više nisu samo princeze, vezane za svoje titule. Njihov karakter postaje neverovatno složen a njihovi likovi aktivni nosioci filmova. Žene višu nisu predstavljane kao nežniji pol, već su jake, hrabre, sposobne, samostalne i samodovoljne. Ljubavni interesi više nisu najvažniji narativ, a „srećan kraj“ je moguć i bez muškarca.

Princeza i žabac (2009)

Tiana je prva tamnoputa princeza u Diznijevim crtaćima. Prikazana je kao vredna, sposobna i nezavisna mlada žena. Ona ne sanja o ljubavi već o uspešnoj karijeri. Ne čeka da joj se snovi ostvare već vredno radi na svom cilju. Ona je sjajan uzor mladim devojkama jer šalje poruku da im nije potreban niko do njih samih kako bi postigle cilj.

Zlatokosa (2010)

Zlatokosa je slatka, zabavna i pomalo blesava princeza. Njen istraživački duh i želja za slobodom teraju je da se suprotstavi autoritetu, izađe iz svoje zone komfora i krene u avanturu i potragu za boljim životom. Ljubavna priča se lagano razvija tokom celog filma kroz upoznavanje i nadmudrivanje, ali se ne završava ni brakom, čak ni prosidbom. U kratkometražnom nastavku istoimenog crtanog filma, Zlatokosa postaje prva princeza koja je odbila prosidbu. Ona to nije učinila zbog manka ljubavi već zato što se nije osećala spremnom za brak. Sjajna poruka mladima – brak nje nužan za nastavak ljubavne priče.

Hrabra Merida (2012)

Merida je prva Diznijeva princeza koju ne prati nikakva ljubavna priča. U ovom crtanom filmu nema glavne muške uloge, niti romanse. Merida odbija nametnut brak i menja zakon o ugovorenim brakovima, ne samo zbog sebe već i za buduće naraštaje. Ona je jaka i hrabra, sama ispravlja svoje greške i menja svoju sudbinu. Postaje heroj svog naroda.

Zaleđeno kraljevstvo (2013)

Elsa je samostalna, jaka i moćna princeza. Ona odlučuje da svoju moć i različitost prihvati, radije nego da se krije, čak i ako drugima to smeta. Ni u ovom crtanom filmu nema romanse, bar ne u Elsinom životu, ali jedna drugačija vrsta ljubavi, ona među sestrama, ispunjava priču. Prvi put u Diznijevim filmovima vidimo da se prava ljubav ne odnosi uvek nužno na partnera. Elsa je i prva Diznijeva princeza koja je postala kraljica sopstvenim krunisanjem a ne udajom, i time poručila devojčicama širom sveta da im nije potreban ni princ ni kralj da bi nosile krunu.


Da li su Diznijeve princeze loš uzor našoj deci?

Ako vas je nakon ove retrospektive Diznijevih filmova sa princezama uhvatila nostalgija, pronađite malo vremena i pogledajte ispočetka sve te crtane filmove sa svojom decom. Ne brinite o tome da će neke od ranih Diznijevih princeza biti loš uzor vašoj deci, deca ne vide stvari na isti način kao mi! Ona vole Diznijeve crtaće zbog istih stvari zbog kojih smo ih i mi voleli kao mali. Zbog priče u kojoj dobro uvek pobedi, zbog predivnih pesama, zbog malenih životinja i njihovih smešnih scena, zbog magije! O nekim ozbiljnijim temama razgovarajte kad malo odrastu.

A u međuvremenu uživajte u Avanturi sa princezama, igri koja će vas provesti kroz 6 Diznijevih crtanih filmova i u kojoj će vaše dete iz prvog lica upoznati svoje omiljene princeze.


Pročitaj još

Diznijeva princeza kroz vreme

Diznijeva princeza kroz vreme. Kako se promenila Diznijeva princeza za 80 godina – od Snežane do Els…

Dinosaurusi i dečija inteligencija: da li su ljubitelji dinosaurusa pametniji?

Da li ste znali? Deca koja su opsednuta dinosaurusima su inteligentnija! Šta je intenzivno interesov…


Podeli

Leave a Reply

Your email address will not be published.