Бесплатна друштвена игра
Да ли знате која је најстарија друштвена игра икада пронађена? Где је створена, ко је играо, због чега и како је уопште изгледала?

Удобно се сместите јер вас данас водимо у древни Египат

Најстарији материјални трагови друштвених игара икада пронађени воде нас у долину Нила, 3100 година пре наше ере, и откривају нам прву друштвену игру – Сенет. Трагови који сведоче о њеном постојању нађени су у гробницама прве египатске династије, на чијим је зидовима илустрован сам чин игре.

Сенет је настао на двору, вероватно са сврхом да испуни доколицу, и био је веома популаран међу племићима и високом класом. Временом је игра напустила зидине дворова и пронашла пут ка обичном народу где је доживела праву експанзију. Међу народом је врло брзо игра добила потпуно нов смисао када су почели да је повезују са религијом. Сенет је постао својеврстан талисман за путовање мртвих. На гробницама је све чешће почела да се осликава сцена на којој покојник игра ову игру, јер се сматрало да се на тај начин трајно повезује са светом живих.

Сенет је и данас веома популарна игра међу правим љубитељима друштвених игара и за ових 5 миленијума се није много променила. Иако детаљна правила игре никада нису пронађена, изучавањем игре се дошло до закључка о највероватнијем начину на који се игра играла.

СЕНЕТ – правила игре

Сенет је игра за два играча.

Потребна је табла са пољима, 10 фигурица, по 5 фигурица у две боје или два различита облика, и 4 штапића са две различито обојене стране. Можете користити фигурице од других игара, каменчиће, токене… Штапиће можете направити од картона или дрвених шпатулица, где ћете једну страну обојити у црно а другу оставити белу (или боју дрвета).

Како се игра?

Свих 10 фигурица распореде се на поља 1-10, 5 истих на непарним пољима (1-3-5-7-9) и других 5 на парним пољима (2-4-6-8-10). Играчи наизменично бацају штапиће, а узависности од комбинације штапића, односно страна на које падну, играч ппомера једну фигуру одређен број поља унапред.

Потез се може одиграти било којом фигуром за коју је изводљиво да га направи, поштујући следећа правила: не може се стати на поље на којем је већ твоја фигура; поље на којој је нека од фигура се може прескочити; противникова фигура се може “заробити” тако што се стане на њено поље, а она се врати на поље на којем је претходно била. Уколико се не може одиграти потез ниједном фигурицом, враћа се поље у назад.

Постоји 6 специјалних поља (описаних на самој игри) и свако има свој задатак. Циљ игре је избацити фигурице са табле, а победник је онај који први изведе свих 5 фигурица из игре.

Преузми најстарију друштвену игру на свету.
(количине нису ограничене)